PRESENTATIE EXCELLENTE STRATEGIE EXECUTIE

PRESENTATIE EXCELLENTE STRATEGIE EXECUTIE

februari 23, 2018
|
0 Comments
|

In de huidige economische realiteit is een goede strategie niet meer voldoende. Om succesvol te blijven moeten organisaties hun strategie continue aanpassen aan de steeds veranderende omgeving. De strategie moet worden omgezet in duurzame verbetering van bedrijfsprestaties ten aanzien van klanten en concurrenten. Zelfs de beste strategie heeft pas waarde wanneer deze daadwerkelijk wordt uitgevoerd in de organisatie. In deze presentatie excellente strategie executie presenteer ik de Strategie Spiraal met 15 succesfactoren voor strategie executie.

De Strategie Spiraal
Deze presentatie presenteert de Strategie Spiraal met inzichten en goede praktijken waarmee bestuurders en managers de strategie van hun organisatie succesvol kunnen ontwikkelen, implementeren en bijsturen. Volgens dit model is een succesvolle strategie het gevolg van vijf samenhangende elementen: de ontwikkeling van de strategie, de executie van de strategie, de bijsturing van de strategie, het aanpassen van de organisatie, en het mobiliseren van de mensen die de strategie tot een succes moeten maken.

PRESENTATIE EXCELLENTE STRATEGIE EXECUTIE

Presentatie Excellente Strategie Executie

 

Goede praktijken gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
Deze excellente presentatie is gebaseerd op mijn onderzoek naar strategie executie aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit – één van de top business schools in Europa. Dit onderzoek is gericht op de redenen voor succes of falen van strategie implementatie of strategie executie.

Al decennia blijkt uit onderzoek dat de meeste strategieën mislukken tijdens de implementatiefase. Het komt maar al te vaak voor dat een ogenschijnlijk goede strategie niet tot de gewenste resultaten leidt. Dit wordt ook wel het strategie implementatie probleem genoemd. Hierdoor zijn de meeste organisaties maar beperkt in staat om de strategie te veranderen. Dit is een groot probleem in hedendaagse turbulente bedrijfsomgevingen waarin snelle strategische verandering noodzakelijk is om te overleven.

Ondanks het cruciale belang van strategie implementatie voor iedere organisatie en de hoge kans van mislukking blijft onderzoek naar dit onderwerp beperkt. Van oudsher is het meeste strategieonderzoek gericht op strategieontwikkeling terwijl de echte uitdaging in strategie implementatie ligt.

De Strategie Spiraal
Mijn onderzoek naar strategie executie identificeerde 15 succesfactoren die van invloed zijn op het succes van een strategie implementatie in publieke en private organisaties. De succesfactoren zijn gebaseerd op meer dan honderd diepte-interviews met bestuurders en managers over de gehele wereld in zowel de publieke en private sector. De inzichten en goede praktijken die hieruit voortkwamen zijn gebundeld in de Strategie Spiraal – een strategie management raamwerk. Volgens dit model is een succesvolle strategie het gevolg van vijf samenhangende elementen: de ontwikkeling van de strategie, de executie van de strategie, de bijsturing van de strategie, het aanpassen van de organisatie, en het mobiliseren van de mensen die de strategie tot een succes moeten maken.